当前位置:首页 > 人才培养 > 研究生教育 > 学术报告

学术报告通知

发布日期:2015-10-16 17:04:24  点击数:  作者:武汉大学土木建筑工程学院

报告主题:REV and equivalent continuum / discontinuum

3-D stability analyses of a tunnel

报告人:美国亚利桑那大学Pinnaduwa H.S.W. Kulatilake教授

时间:2015年10月20日(周二)14:30

地点:力学楼二楼会议室

报告摘要:

Fracture data available for a limestone rock mass were used to build and validate a stochastic 3-D fracture network model, and to perform a REV and equivalent continuum study in 3-D. A number of relations are developed between the rock mass mechanical parameters and fracture tensor components in 3-D. An incrementally linear elastic, orthotropic constitutive model is suggested to represent the equivalent continuum pre-failure mechanical behavior of the jointed rock mass by incorporating the effect of fracture geometry by the fracture tensor components. Deformation and stability around a tunnel in the limestone rock mass is investigated using both (a) an equivalent continuum/discontinuum model and (b) a fully discontinuum model through 3-D stress analyses. Using model (a), a number of factors that affect the geotechnical behavior around the tunnel was studied in detail. A comparison is made between the stress analyses results obtained through the aforementioned two models.

报告人简介:

Pinnaduwa H.S.W. Kulatilake博士,现为美国亚利桑那大学岩土工程系教授,担任亚利桑那大学岩体模拟和计算岩石力学实验室主任,同时他也是美国注册职业土木工程师和美国土木工程师协会资深会员。Kulatilake教授拥有30多年的岩石力学和岩石工程相关研究经验,其研究领域主要涉及采矿、岩土和石油等工程,并且致力于将概率统计方法和数值方法应用到地质工程研究中。迄今,Kulatilake已发表学术论文215篇,在世界各国做过25个主题讲座和40多个特邀报告,在瑞典、墨西哥、奥地利、美国、加拿大、香港、波兰、芬兰、澳大利亚、韩国、斯里兰卡、埃及、伊朗、智利、中国、意大利和秘鲁等数十个国家和地区开设过有关随机裂隙网络模拟、概率岩土力学、岩石边坡稳定性分析、岩石节理的力学和水力特性、块体理论和岩石节理粗糙度及开度特性的短期课程。Kulatilake教授曾任或现任22个专业期刊的审稿人并且是Int. Jour. of Rock Mechanics & Mining Sciences, Int. Jour. of Geotechnical and Geological Engineering, Int. Jour. of Advances in Geological and Geophysical Engineering等专业期刊的编委。20多年来,他一直担任亚利桑那州技术注册委员会组织的工程地质职业考试的主要或唯一审查员。2002年,为表彰他在专业前沿领域所做出的贡献,他获得了俄亥俄州立大学工程学院杰出校友奖和亚利桑那大学亚裔美国人杰出才能奖。2007年,他在斯里兰卡成功组织和主持了一届岩土工程国际会议。2009年1月,他又在亚利桑那州图森市组织和主持了一届高规格的关于岩体结构面和节理岩体的国际会议。2009-2010年,Kulatilake教授出任同济大学“光华访问教授”。2010-2013年,他被聘为武汉大学客座教授。2014年,Kulatilake教授入选国家外国专家局“高端外国专家项目”,受聘为中国矿业大学深部岩土力学与地下工程国家重点实验室客座教授。

欢迎广大师生参加!